10 Şubat 2012 Cuma

Ev Hayvanı

Ev Hayvanları
Ailenin sanılandan önemli bir parçası
Çocuklar ev hayvanlarına bayılır ve hayvan çok geçmeden bir dost, oyun arkadaşı olup çıkar. Çocuk ile dört ayaklı arkadaşı arasındaki bu bağın, çocuğun büyümesinde önemli bir yeri vardır ve bir ev hayvanı, çocuğa yıllarca süren bir neşe ve arkadaşlık sağlayabilir.
Yaşı ilerlemiş kişiler doğal dünyanın ne kadar ilgi çekici, şaşırtıcı bir yer olduğunu unutmuş olabilirler; oysa küçükler,çevrelerinde gördükleri ve duydukları her sese, her şeye, özellikle de hayvanlara büyük ilgi duyarlar. Küçük çocukları olan her anne baba, çocuklarının kedileri ve köpekleri ne kadar çok sevdiklerini,daha büyük çocuklarının da hayvanat bahçesine gitmekten ne kadar hoşlandıkları söylenebilir.

Evdeki bir hayvanın varlığının çocuğunuz ile eşiniz ile size vereceği keyif,
bir ev hayvanının
yol açabileceği rahatsızlıkların yanında çok daha ağır basar. Bu yüzden eve hayvan almaktan sakın çekinmeyin.


Bir anne babanın en keyif verici deneyimlerinden biri, başıboş bir köpek geçtiği sırada ya da ailenin kedisi tüylerini yalarken, bebeklerinin yüzlerinde oluşan yoğun merak ve sevinci seyretmektir. Bu hayvanlar, çocuğun kendisinden ya da annesinden ve babasından son derece farklı bir biçimde yürüdükleri ve "konuştukları" için, küçük çocuğu deyim yerindeyse büyülerler. Küçük çocukların kedilerine-köpeklerine bu dört ayaklı kafadarlara en iyi arkadaşları gibi davrandıklarını, onlarla uzun "söyleşilere" giriştiklerini, hatta sırlarını onlarla paylaştıklarını hemen herkes bilirse de, bir hayvan beslemenin, çocuklarda sevgi dolu bir özen duygusunu da geliştirdiğini bilenlerin sayısı çok azdır.
İyi Bir Seçim

Evde beslenen hayvanların, anne-babanın omuzlarındaki işlere, hatta aile bütçesine bir yük getirdiğini, ayrıca aile içinde bazı rahatsızlıklara ve tartışmalara yol açabileceğini her anne bilir. Ama çocuğunuz ve eşiniz ile size vereceği keyif, bir ev hayvanının yol açabileceği rahatsızlıkların yanında, çok daha ağır basar. Bu yüzden eve hayvan almaktan sakın çekinmeyin. Ama kendinize, evinize ve çocuğunuzun ya da çocuklarınızın yaşına en uygun hayvanı seçin.
Kedi Dostlar
Dikkat!

Ev hayvanlarıyla yaşamak eğlencelidir; ama akıllıca seçilmeleri gerekir.
Çocuğunuza ev hayvanlarına,"saygılı" davranmayı öğretin. Hayvanlar oyuncak değildir ve istenmeden de olsa kötü davranılan her hayvan ısırabilir.
Bir kedi veya köpek edinmeden önce uzun vadeli düşünün: Yaşamı boyunca onun yükünü omuzlamaya hazır mısınız?
Eğer evinize bir hayvan alacaksanız, onun tüm sağlık kontrollerini veterinere düzenli aralıklarla giderek yaptırmayı unutmayın.

Köpekten daha az bakım istedikleri ve birçok bakımdan küçük çocuklar için daha güvenli oldukları için, pek çok evde beslenen ev hayvanı kedidir.
Kuşkusuz, huysuz bir kedi, küçük ve düşüncesiz bir ele bir iki tırmık atabilir; ama çoğunlukla ev kedileri, bebek ya da küçük çocuk rahatsız edince, öfke tepkisi göstermek yerine, koşup uzaklaşmayı yeğlerler.
Pek çok kişi, kedilerin insana pek sokulmayan,soğuk ve nedense nankör (!) hayvanlar olduklarına inanır.Oysa bu nitelendirmeler, evcil kediler için hiç de doğru değildir.Bir yavru kediye gereken özeni gösterir, gerektiği gibi besler, sık sık kucağınıza alıp, sırtını okşar, gırtlağını, kulaklarını kaşır, poposuna hafifçe vurarak severseniz, zaman içinde sevgi dolu, sık sık kendiliğinden kucağınıza atlayan yetişkin bir kediye dönüşeceğini görürsünüz. Böyle yetişmiş kediler, bebeğiniz ya da küçük çocuğunuz için çok büyük bir keyif kaynağı olacaktır.
Bir pinpon topunu yuvarlayarak arkasından sıçrayan kediyi seyretmek ya da kedinin peşinden kovalayacağı bir ipi çekmek, onu ve sizi dakikalarca eğlendirecektir. Evdeki kedinizin bebeğe sıcak bir dost gibi davranmasını sağlamak, doğumdan sonra hastaneden bebeğinizle eve geldiğinizde, insanlardan uzak kendi dünyasına çekilmesini önlemek size bağlıdır. Buna karşılık kediniz yoksa ve bebeğiniz 1-2 yaşına geldikten sonra ona bir kedi yavrusu almak istiyorsanız, çocuğunuzun bazen çok sıkıcı olabilecek ilgisini kabul edecek biçimde olgunlaşmasını sağlamak için, oldukça uzun bir süre çaba harcamanız gerekeceğini unutmamanız gerekir.

Yavruyu pek fazla ilgilenmeden kendi başına bırakmanız da bir yoldur kuşkusuz; ama böyle başına buyruk bir ev hayvanından, çocuğunuz pek fazla keyif almayacaktır. Köpeklerde olduğu gibi, sözgelimi güzel bir Ankara kedisinden, çok zeki bir Siyam kedisine ve her gün karşılaştığımız sokak kedilerine kadar, pek çok kedi ırkı vardır ve sıradan bir sokak kedisi yavrusu evde gereken ilgi gösterilerek büyütülürse, en pahalı ırktan bir kediden farksız keyif sağlar.
Sevme Dersleri

Her çocuk ev hayvanlarını sever ve anne babasını izleyerek ev hayvanlarının bakım, şefkat, hatta beslenmeleri bakımından, insanlara bağımlı olduklarını öğrenir. Evde bir hayvan beslemek kuşkusuz biraz vaktinizi alır ve size ek bir iş çıkarır; ama öncelikle çocuğunuza, daha genel olarak ailenize vereceği haz, bu zahmetinize değer. Bir çocuk ile bir kedi veya köpek arasındaki arkadaşlığın neredeyse kendiliğinden bir şekilde gelişerek, kopmaz bir bağa dönüştüğünü izlemek, son derece etkileyicidir.

Çocuğunuz büyüdükçe, evdeki hayvandan duyduğu keyfin yanı sıra, yaşamla ilgili pek çok şeyi -acıkma, susama kavramlarından cinsellik kavramına kadar- onun dünyasından öğrenecektir. Ayrıca ev hayvanları, aile yaşamının pek çok yanına sevgi ve neşe katmalarının yanı sıra, çocukları gelecekte aile dışındaki insanlarla kuracakları ilişki ve sorumluluklara da hazırlar.

Ev Hayvanı Ölürse...
  • Yaşam çevrimini anlamak, büyümenin önemli bir parçasını oluşturur. Bırakın çocuğunuz kederlensin. Ağlamasına izin verin ve ölen hayvanı hakkında onunla konuşun.
  • Olanak varsa ölen hayvanınız için küçük bir gömme töreni yapın.Hayvanınızı gömemiyorsanız, birkaç kat çöp torbasına sararak çöpe atmadan önce, çocuğunuza bunun nedenini açıkça anlatın; cesedi evde kalırsa kısa bir süre sonra çok rahatsız edici bir şeye dönüşeceğini, bozulmuş yemeklerin kokusunu anımsatarak ona anlatın.
Unutmayın, çocuğunuzun belleği güçlü değildir. Duygularını dile getirmesine, içini dökmesine olanak verilirse, acısını daha çabuk unutacaktır.

Son olarak...

Küçük çocuklar, hemen her şeyin onlardan daha büyük oldukları bir dünyada yaşarlar. Bakacak küçük bir hayvana sahip olmak, bir çocuğun kendini büyük ve sorumlu biri gibi hissetmesine ve kendisiyle konuşulacak özel bir "dost" edinmesine yardım eder.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder