10 Şubat 2012 Cuma

Kedi sağlığı

Genel Bakım Rehberi

Köpekler gibi kedilerin de yediklerinden iyi yararlanmaları, sağlıklı ve çevik kalabilmeleri için zaman zaman gezmeleri, koşup oynamaları lazımdır.

Eğer kedinizi sürekli olarak içeride tutuyor ve onu dışarı salmıyorsanız, kedinizi yalnız bir odada bırakmayarak, bütün evin içinde koşmasına izin vermeli, ona küçük bir top veya makara hediye ederek, oynayıp neşelenmesine yardım etmelisiniz.

Gündüzleri bahçeye bıraktığınız kediniz, akşama kadar hem oynar, hem de avlayabildiği çeşitli hayvancıklarla karnını da doyurup keyiflenir. Fakat onu geceleyin dışarıda bırakmayarak mutlaka içeri almalı, yatağında yatmasını sağlamalısınız.
Kısa ve uzun tüylü kediler, kısa zaman aralıklarıyla taranıp fırçalanmak isterler. Uzunca zaman taranmayan kedilerde tüyler çok dökülür, keçeleşir ve kirli, çirkin bir durum alır. Keçeleşmiş tüyleri bir makasla ve dikkatle almak, ondan sonra da hayvanı tarayıp fırçalamak lazımdır.

Tepeden tırnağa kadar çamura bulandığı zamanlar dışında kedinin, köpekler gibi yıkanması şart değildir. Hayvanın tüylerini kirlendiği zaman talk pudrası sürüp fırçalamak postu temizler, tüylere canlılık ve parlaklık kazandırır.

Kediler genellikle 10 yıl yaşarlar. Fakat iyi bakım altında tutulan mutlu kediler arasında 15, hatta 20 yılı aşkın yaşayarak emektar bir hatıra halini alanlara da rastlanır.

Tırnak Bakımı / Pire Tasması / Ağız ve Diş Sağlığı / Kulak ve Göz Temizliği / Fırçalama

Tırnak Bakımı



Kedilerin tırnaklarını söktürmek son derece vahşi ve insanlık dışı bir harekettir.


Kedilerimizin tırnakları çok hızlı uzar ve çok sevdiğimiz koltuklarımız mahvolur. Maalesef bunuönleyemezsiniz. Ama kedinizin gözüne tırmalamak için kestirdiği bir koltuk varsa, bu koltuğun üzerine bir örtü örtebilirsiniz (misafir gelince kaldırmak şartıyla :) Kedilerin tırnaklarını söktürmek ise son derece vahşi ve insanlık dışı bir harekettir. Eğer böyle yanlış bir harekette bulunursanız, kediniz çok büyük psikolojik sorunlar yaşar. Evden dışarı çıkmayan bir kedinin ise tırnakları kesilebilir. Dikkat edilecek noktalar:

  • Normal bir tırnak makası kullanılabilir.
  • Kediniz derin bir uykudayken bunu denemenizde yarar var-kedinizin patilerini tutup çok bastırmadan parmaklarını baş parmağınızla tutup, hafifçe sıkarsanız tırnağı çıkar.
  • Şimdi yapacağınız tırnağı kökten uzak bir şekilde kesmek. Asla gördüğünüz kırmızı kan damarlarına yakın bir şekilde kesmeyiniz. Bu kedinizi ölüme bile götürebilir. Yani çok uçtan kesin.
  • Sadece 1-2 gün kediniz sizi çok tırmalayamayacak.

    Not: Asla zorla denemeyin!
    Sayfa başı

Pire Tasması

Pire tasması adından da anlaşılacağı gibi; kedilerdeki dış parazitleri kovmada bir yoldur. Kedinize pire tasması aldınız ve taktınız. Bir süre yanında durmalısınız çünkü kediniz belki tasmadan pek hoşlanmayacak ve onu çıkarayım derken tasma ağızına takılacak. İşte bu gibi durumlar çok tehlikelidir. Çünkü pire tasmaları pireleri kaçırmak için fosfor bazlı kimyasal maddeler içerirler, yenildiği taktirde zehirlenmeler görülebilir.

Başka bir olası durum, kedinizin tasmayı çıkarayım derken tasmanın yine ağızda kalması sonucu karşılaşılan çene çıkıkları... Bu durum da en az zehirlenmeler kadar tehlikelidir. Kedi zorla birşeye alışamaz, vazgeçmelisiniz...
Belki de kediniz taktığınız tasmaya hiç bir şekilde karşı koymayacaktır, ne mutlu size.. Yine de veterinerlerin de tavsiye ettiği gibi, en güvenilir yol pire kovucu damlalardır. Evden dışarı çıkmayan bir kedi için pire sorunu önemli değildir. Fakat sokağa çıkan bir kedinin sahibi olduğunu belirtmek için, tasması takılmalıdır.
Unutulmaması gereken: Kediniz henüz 3 aylık olmamışsa tasma takılmamalıdır.
Sayfa başı

Ağız ve Diş Sağlığı


Kedinize yumuşak, unlu ve şekerli gıdaları vermekten kaçının. Her 3-4 ayda bir kedinizin ağız ve dişlerini Veteriner Hekime kontrol ettirin. Yemek yeme güçlüğü, ağız kokusu, diş etlerinde kızarıklık, ağlama, saklanma, başına dokunulmasından rahatsızlik duyma gibi durumlarda mutlaka zaman geçirmeden Veteriner Hekimin görüşlerini alın. Sebepsiz davranış bozukluklarının da ağız ve diş sağlığındaki bir problemden kaynaklanacağını unutmayın.
Diş taşı problemini önlemek için sert ve kemirilebilecek oyuncaklar verin ve Veteriner Hekim tavsiyesinde kuru mama yedirin. Mümkünse haftada bir dişlerini fırçalamaya çalışın. Sayfa başı

Kedilerde kulak ve göz temizliği


Banyodan önce ya da sonra, kulak temizliğini dikkatli bir şekilde yapmalısınız. Temizlik için kulak temizleyici ya da pamuklu toplar kullanılabilir. Bu temizliği alışkanlık haline getirirseniz, kulaklardaki mikrobik oluşumları ve iltihaplanmayı, oluşmadan engelleyebilirsiniz.
Temizlikte kullanılacak malzeme: Pamuk topları, kulak temizleyici, ılık banyo bezi.
Birinci adım: Kedinizi size göre yüksek bir zemine alın. Daha sonra, iki yana doğru savrulmasını engelleyecek bir şekilde tutun.
İkinci adım: Pamuk toplarına bir parça kulak temizleyici ekleyin.
Eğer çok küçük ya da zayıf bir kediye sahipseniz, pamuk toplarını daha ufak bir hale getirmekten çekinmeyin.
Üçüncü adım: Sakın kulak temizliğini cilt temizliği ile karıştırmayın. Çok daha nazik olmalısınız. Dikkatlice tutuğunuz kulak kabuklarının içini, temizleyicili pamuk toplarıyla, tamamen temizlenene kadar silin.
Dördüncü adım: Yassıyüzlü kedi cinsleri, İran ya da egzotik kısa tüylü kedi gibi cinslerin yüzleri, cinsleri gereği özenli bir temizlik ister. Yüzü ve göz çevresini her zaman temiz ve sağlıklı tutmak zorundasınız.
Her gün yapılacak yüz ve göz temizliğinde, yumuşak ve ılık banyo bezleri kullanılmalı. Böylece gözlerde donuk bir ifade kalmayacak, gözyaşı izleri de azalacaktır.
Sayfa başı

Fırçalama
Kedi temizliği, gerek banyo gerek fırçalama olsun, sonuç olarak her kediyi mutlu eder. Özellikle fırçalama, kedilerin rahatlatan bir zaman dilimi geçirmelerini sağlar. Bir kediyi mutlu etmenin en kısa yolu onunla ilgilenmekten geçer. Kedi temizliği de onunla ilgilendiğinizi hissettirecektir. Kedi ne kadar özenli bakılıyorsa, kendisini o kadar iyi hissediyor demektir. Kabulettiği her hareketiniz, en iyi teşekkür dilekleriyle size geri dönecektir. Bırakın şımarsın. Ona harcayacağınız her an, kendi ruhsal sağlığınız için de kazanılmış demektir.
Fırçalama Yöntemleri
Kısa Tüylü Kediler
Amerikan kısatüylü, Amerikan teltüylü, İngiliz kısatüylü, Cornish rex, Singapur, Oryantal, Tonkinese, Kahverengi Havana, Korat, Ocicat, Siyam, Mavi Rusya, Chartreux, Pixie-Bob, Scottish Fold, Snow-shoe, devon Rex, Manx, Munchkin, Japon Bobtail. Bengal,
Fırçalama sıklığı: Haftada bir defa. Kullanılacak malzeme: Küçük dişli fırça, kauçuk fırça, kadife parça bez.
Fırçalama tekniği: Kauçuk fırça ile önce kedinin cildine masaj yapılır. Bu masaj kedinin gevşemesine yardımcı olacaktır. Masajı yuvarlak çemberler çizerek devam ettirebilirsiniz. Bunun için de fırçanın kenarını kullanmalısınız. Aynı şekilde devam ederek kedinin kafatasına kadar çıkın. Deriye okşama şeklinde darbelerde bulunun. Dokunuşlar nazik olmalı. Kedinin kafasına yapılan dokunuşların ardından, kuyruğuna doğru uzanın. Masajdan sonra diğer tarağa geçin.
Kısa dişli fırçayla önden arkaya doğru bir fırçalama tekniği kullanın. Kedinin kulak arkasındaki tüylerden başlayın, kuyruğuna kadar uzanın. Ardından kadife kumaşa geçin. Bu durumda tüylerin yine önden arkaya doğru silercesine yatırılmasını sağlayın. Bu işlem tüylerin parlamasını sağlayacaktır.
Orta ve Uzun Tüylü Kediler
Amerikan Bobtail, Amerikan Kıvırcık, Balinese, Birman, Egzotik, Himalayan, Javanese, LaPerm, Maine Coon, Uzuntüylü Manx, Uzuntüylü Munchkin, Norveç orman kedisi, Türk Van kedisi, Ragdoll, İran kedisi, Raga Muffin, Selkirk Rex, Sibirya, Somali, Türk Angora.
Fırçalama sıklığı: Orta ve zayıf tüylüler için, haftada iki defa. Uzun ve kalın tüylüler için haftada üç defa.
Kullanılacak malzeme: Kısa dişli bir fırça, paslanmaz çelikten tarak, yumuşak bir fırça. Fırçalama tekniği: İlk olarak kısa dişli fırçayı tüylerin ters istikametinde kullanacağımızı belirtelim. Kuyruk sokumundan itibaren fırçayı kullanarak, kat kat tabaka halinde tüylerin kalkmasını sağlayın. Kedinin kafasına kadar bu şekilde ilerleyin. Bu işlemi kedinin tam vücudunda tekrarlayın. Yanaklarına da küçük bir dokunuşta bulunabilirsiniz. Ardından paslanmaz çelik tarağı elinize alın. Tüylerin iyice içine soktuğunuz tarağı kedinin cildi üzerinde paralel çizgiler şeklinde hareket ettirmeye başlayın. Tarakla tüyleri yukarı doğru çekin. Bu işlem test işlemidir. Eğer kedinin tüyleri arap saçına dönmüş bir şekilde karışır ya da bir yana yığılırsa parmaklarınızla onları nazikçe ayırabilirsiniz. Son işlem olarak, kedinin tüylerini parlatmak amacıyla yumuşak fırçaya geçiş yapın. Bu nazik fırça ile tüyleri hafif şekilde yerine yerleştirin. Bir bez kullanır gibi kullanacağınız yumuşak fırça ile tüm vücudun üzerinden geçin.
Tüysüz Cinsler: Sphynx
Fırçalama sıklığı: Haftada bir defa. Kullanılacak malzeme: Küçük kauçuk fırça, yağ kurutucu şampuan, yumuşak ıslak bez.
Fırçalama tekniği: Sphynx'ler tüysüz kedilerdir. Ama onların da fırçalanmaya ihtiyaçları vardır. Küçük kauçuk fırça ile yapılması gereken, yumuşak darbeli masajlardır. Bu tarz fırçalarla yapılan masajlar kedileri olumsuz titreşimlerden koruyacak ve aktif haldeki foliküllerden kurtulmasını sağlayacaktır. Sphynx'ler fırçalanma ihtiyacı duymazlar ama özellikle banyoda fırçalanma masaj açısından çok önemlidir. Tüysüz kedilerde genel bir problem de cilt üzerinde biriken kirlerdir. Kat kat olan deri arasına giren bu kirlerin temizliği özen gerektirir. Yağ kurutucu şampuan kullanabilirsiniz. Çalkalayın ve kurutun. Kurutma işlemini bir havlu ile nazikçe yapmalısınız. En sonunda da parlatma işlemi için bebek bezi ile vücudunu silin.

Not:Fırçalama ile ilgili bilgiler Hürriyet Gazetesi'nde Pet Corner köşesinden alınmıştır
Kediniz için Zeka Test
Not:Sadece zeki kediler merdivenden çıkabilir 
1- Kediniz günde kaç saat uyukluyor?
A) 24 saat
B) 18 saat
C) 10 saat
D) 5 saatten az

2- Kedinizin en sevdiği yiyecek nedir?
A) Sahibinin verdikleri
B) Canlı renkli yiyecekler
C) Yemek ayırımı yapmıyor

3- Kediniz, ona küçük bir top verdiğinizde ne yapıyor?
A) Onunla oynuyor ama fazla uzaklaşmıyor.
B) Onu parçalıyor.
C) Saatlerce oynuyor.
D) Onunla ilgilenmiyor.

4- Kediniz kapalı bir kapı önünde nasıl davranıyor?
A) Kapıyı tırmalıyor.
B) Miyavlamaya başlıyor.
C) Kendi kendine açmaya çalışıyor.
D) Oturup birinin açmasını bekliyor.

5- Kediniz yemek saati geldiğinde ne yapıyor?
A) Yerinden kımıldamıyor.
B) Yemek kokusunu duyar duymaz mutfağa koşuyor.
C) Zaten mutfaktan hiç çıkmıyor.
D) Kimi zaman ilgileniyor, kimi zaman kayıtsız kalıyor.

6- Kediniz meraklı mı?
A) Çok fazla
B) Oldukça
C) Sadece yemeği düşünüyor.

7- Kediniz nasıl uyumayı seviyor?
A) Kıvrılarak
B) Kendi özel bölümünde
C) Sırtüstü
D) Herhangi bir pozisyonda

Değerlendirme

> 20 Puan
Çok Zeki
10-20 Puan
Zeki
< 10 Puan
Zeki Değil

Kedi isimleri

                             Kedi İsimleri

- Bir yazarın edebi gücünün bir mezar taşı yazısı yazabilmesiyle ölçülebileceğini söylüyorlar. Ben derim ki: ‘‘Bir kedi yavrusuna isim verebiliyor mu?’’ (Samuel Butler)




A
Ateş
Alaca
Athena
Atıl
Aliş
Azgın
Atkı
Armoni
Atılgan
Asya
Azman
Azmırta
Ayna
Aşifte
Ares
Amber
Abidin
Aca
Aloşya
Ayşe
Ak
Abuk
Afet
Afacan
Anten
Arap
Apti
Ayş'anım
Amanin
Aslan

B
Badem
Biber
Bilgiç
Balım
Bemol
Bıyıklı
Bikem
Bazbi
Bünyamin
Bangal
Bidon
Bahar
Bıdenem
Bıcırık
Barmen
Bacaksız
Boby
Binnaz
Bamya
Biberon
Bıcır
Bızdık
Betty
Bakış
Betigül
Buster
Boncuk
Bulut
Bücük
Bucik
Bebek
Baloncuk
Biftek
Bitirim
Bohça
Boya
Badik
Baskın
Benekli
Bıcırık
Bozo
Bam Bam
Bıyık
Başak
Bıdık
Bastet (Kedi Tanrıça)
Bıldırcın
Buket
Burak

C
Can
Cino
Cemal
Cımbız
Cheja (şeja)

Ceylan
Camgöz
Cincin
Cincan
Cafer
Chicco
Cinçık
Cingöz
Cemşit
Canım
Cambaz
Cesur
Cincin
Cırbır
Capuccino
Cadı
Ceviz
Camo
Coco
Cindy
Caniko
Cicibey
Camcam
Cüce
Cappy
Cimcime
Caniş

Ç
 
Çapkın
Çizgi

Çizmeli
Çağla
Çipil
Çirkin
Çiçek
Çömez
Çiroz
Çikolata
Çingene
Çerez
Çapa
Çekiç
Çıtçıt
Çiti
Çilek
Çepi
Çirkef
Çakal
Çinçin
Çoraplı
Çamur

D
Dingo
Düğme
Düşes
Deniz
Dido
Dartanyan
Dilber
Dürbün
Dino
Dumdum
Deyzi
Düriye
Dolma
Damla
Duman
Domino

E
Efe Ela Emzik Enginar Elmas Ece

F
Felis (Evcil)
Fitir
Fıstık
Fiona
Fıçı
Fito
Felisya
Fırın
Freya
Felicita
Fırça
Fadik
Felix
Fosfor
Frida
Feleks
Fırfır
Fatoş
Faruk

G
 
Guffy
Gargamel
Gismo
Gölge
Gırgır
Gizmo
Gece
Gomuk
Gino
Güneş
Gri
Gıngıli
Gazoz
Garfield
Güdük
Gel Gel
Gülüm

H
Hopop
Hanım
Huysuz
Hop Hop
Hıçkırık
Havuç
Hedwig
Hidayet
Hamsi
Hazal
Haydut
Hamsiye
Happy
Hulusi
Hazan
Hülya
Haylaz
Hare
Hugo
Hayta

I
Itır Isırgan Ispanak Işıl

İ
İrmik İnci İpek İda İbiş

J
 
Janjan
Judi
Jambon
Junior
Japon
Jello
Japone Jet Jile

K
Karaşimşek
Kekik
Kınalı
Kofi
Kumru
Kuduzcan
Kontes
Kitty
Kumpir
Kral
Kazma
Kitty
Kirpik
Kutup Ayısı
Kısmet
Kaşık
Karbeyaz
Kitti
Kuka
Kezban
Kambur
Keti
Kıpır
Kehribar
Köfte
Kıleo
Karakız
Kikka
Karbeyaz
Kestane
Kılçık
Kırpık
Kıpırdak
Kaymak
Kedi
Kırıki
Kostak
Karizma
Kidly
Karmen
Kartopu
Köpük
Kaplan
Kömür
Kuduruk
Kırpık
Kontes
Kirli
Kosta
Korsan
Kar
Kirloş
Kral
Karam
Kaşmir
Kapşon
Kont
Kanki
Kıymık
Karamel

L
Limon
Lahana
Loly
Lale
Lucky
Ludy
Lokum
Lady
Lisa
Lal
Lily
Luna
Lila
Leyla
Lusi
Laci
Linda
Lou Lou

MSayfa Başı
Mırmır
Mila
Maço
Mıstık
Mışık
Minik
Mozzy
Mercan
Meftune
Miskin
Marsık
Maya
Miw
Mavilim
Mau
Muzur
Mişa
Milo
Mahmure
Murat
Mazlum
Mırıl
Miyuw
Mavişim
Melek
Miou
MissMary
Maymun
Mafi
Mistan
Miyav
Mırnav
Mestan
Mini
Minnoş
Musti
Mımırviç
Mırnık
Missy
Molie
Miki
Mırtık
Mati
Mousy
Mercan
Moly
Minör
Miki
Mafi
Mızmız
Maviş
Miço
Muştu
Matmazel
Micha
Mimi
Majör
Mısır Gevreği
Mercan
Misket

N
Nane
Neptün
Nicky
Nala
Noris
Nicely
Nazar
Nil
Nanoş
Naciye
Narin
Noktalı
Naylon
Nazlı
Nono
Nergis
Nick
Nuzu

O
Obez
Obur Oğluş Orange Ozi Odi

Ö
 Ömer

Panta
Paspas
Pastel
Pofuduk
Pasaklı
Pehlivan
Pisican
Putsi
Pussy
Pompiripiş
Paça
Porsuk
Patik
Paraşüt
Plüto
Pamuk
Pixie (peri)
Pitty
Pascal
Pasaklı
Pafi
Piton
Peri
Pretty
Pembe
Pamuk
Pırtık
Panter
Paşa
Pembiş
Prens
Pupu
Parsifal
Prefy
Piraye
Pistan
Ponki
Peynir
Pistash
Pıdıl
Prenses
Portakal
Pisy
Pırpır
Panter
Püftük
Pisi
Platon
Ponçik
Ponpon
Pırpır
Pufpuf
Pati
Pamuk Hanım
Pençe
Pıtırcık
Polen
Puffy
Püskül
Prinç

R
Rıfkı
Roger
Raşit
Reçel
Revani
Romeo
Rastik
Rabia
Rok Ramses

S
Safinaz
Sürme
Sushi
Smile
Sweety
Saniye
Simoş
Sırtlan
Sakız
Sultan
Sarman
Siyami
Sisi
Sybel
Sabun
Simin
Silvy
Samur
Sweet
Sarmaşık
Sibop
Süt
Siyahi
Sezmo
Sarı
Sumita
Süreyya
Sirke
Sütlaç
Salem
Sylvester
Stanly
Star
Samur
Salatalık
Simba
Suzi
Sürtük
Salomi
Sezar
Socrates
Soprano

Ş
Şaşıbeş
Şarlo
Şilek
Şaibe
Şeker
Şüpşane
Şarlo
Şirin
Şeftali
Şiva
Şirine
Şerafettin
Şipşak
Sarış
Şıkırdım
Şeri
Sultan
Şanslı
Şıp Şıp

T
Tavuk
Turunç
Tinki-Minki
Tırmık
Timboş
Toby
Tokmak
Tonti
Topak
Tombul
Tonton
Theresa
Tüytop
Tiramisu
Tıkır
Tina
Topal
Tweety
Tontoş
Teneke
Tüylü

Taci
Tekire
Tekir
Tom
Tediş
Tanjant
Topaç
Tosun
Twi
Topaç
Toto
Tommy
Totiş
Timur
Tugi
Tuğkan
Tekiriye
Tarçın
Tombiş
Toti
Tombi
Tortor
Tacettin

U
Uslu Uskumru Ucik Uyuzcan Uça Uysal

Ü
 Üzüm Üşengeç

V
Venüs
Witch
Vanilya
Whisky
Vikky Witch Vahşi Willy

Y
Yaramaz
Yakamoz
Yaldız
Yelpaze
Yoldaş
Yama
Yumoş
Yapışkan
Yonca
Yağmur
Yosun
Yastık
Yazma
Yumak
Yırtık
Yeşim
Yumruk
Yoyo

Z 
Zilli
Zıpzıp
Zıppak
Zeus
Zarife
Züpek
Zeyna
Zizi
Zeytin
Zeyno
Zirzop
Zeus
Zibidi
Zeze

Eğlence

Ünlü Kedi Kahramanlar

Kötü Kedi Şerafettin
Bülent Üstün'ün yarattığı Türkiye'nin en ünlü ve en zıpır kedisi...
Heatcliff
Türkiye'de bir ara gösteriliyordu. Heatcliff'in bir sürü kız arkadaşı var. Bunun nedeni de çok zeki olması..

Garfield
Herhalde sarmanların en akıllısı. Garfield'in yaratıcısının kedileri çok iyi tanıdığı kesin.


Felix
Türkiye'de olmasa da yurtdışında oldukça ün yapmış bir kedi...



Tom & Jerry
Benim en sevdiğim çizgi film kahramanları...


Tiger
Zıplamayı çok seven meraklı bir "Büyük Kedi"

Hobbes
Bir çizgi kahraman olan Calvin adlı çocuğun oyuncağı. Ama Calvin Hobbes'la başbaşa kalınca canlanıyor ve rengarenk maceralara dalıyorlar..

Chessire
Alice Harikalar Diyarı'nın hayalet kedisi..



Silvester
Zavallı Silvester'ın civcivi yakalamak için verdiği mücadele dillere destan..

Pembe Panter
Dedektiflerin en bilgini...

Meowht
En genç kedi kahraman...
Pokemon'dan..

Ev Hayvanı

Ev Hayvanları
Ailenin sanılandan önemli bir parçası
Çocuklar ev hayvanlarına bayılır ve hayvan çok geçmeden bir dost, oyun arkadaşı olup çıkar. Çocuk ile dört ayaklı arkadaşı arasındaki bu bağın, çocuğun büyümesinde önemli bir yeri vardır ve bir ev hayvanı, çocuğa yıllarca süren bir neşe ve arkadaşlık sağlayabilir.
Yaşı ilerlemiş kişiler doğal dünyanın ne kadar ilgi çekici, şaşırtıcı bir yer olduğunu unutmuş olabilirler; oysa küçükler,çevrelerinde gördükleri ve duydukları her sese, her şeye, özellikle de hayvanlara büyük ilgi duyarlar. Küçük çocukları olan her anne baba, çocuklarının kedileri ve köpekleri ne kadar çok sevdiklerini,daha büyük çocuklarının da hayvanat bahçesine gitmekten ne kadar hoşlandıkları söylenebilir.

Evdeki bir hayvanın varlığının çocuğunuz ile eşiniz ile size vereceği keyif,
bir ev hayvanının
yol açabileceği rahatsızlıkların yanında çok daha ağır basar. Bu yüzden eve hayvan almaktan sakın çekinmeyin.


Bir anne babanın en keyif verici deneyimlerinden biri, başıboş bir köpek geçtiği sırada ya da ailenin kedisi tüylerini yalarken, bebeklerinin yüzlerinde oluşan yoğun merak ve sevinci seyretmektir. Bu hayvanlar, çocuğun kendisinden ya da annesinden ve babasından son derece farklı bir biçimde yürüdükleri ve "konuştukları" için, küçük çocuğu deyim yerindeyse büyülerler. Küçük çocukların kedilerine-köpeklerine bu dört ayaklı kafadarlara en iyi arkadaşları gibi davrandıklarını, onlarla uzun "söyleşilere" giriştiklerini, hatta sırlarını onlarla paylaştıklarını hemen herkes bilirse de, bir hayvan beslemenin, çocuklarda sevgi dolu bir özen duygusunu da geliştirdiğini bilenlerin sayısı çok azdır.
İyi Bir Seçim

Evde beslenen hayvanların, anne-babanın omuzlarındaki işlere, hatta aile bütçesine bir yük getirdiğini, ayrıca aile içinde bazı rahatsızlıklara ve tartışmalara yol açabileceğini her anne bilir. Ama çocuğunuz ve eşiniz ile size vereceği keyif, bir ev hayvanının yol açabileceği rahatsızlıkların yanında, çok daha ağır basar. Bu yüzden eve hayvan almaktan sakın çekinmeyin. Ama kendinize, evinize ve çocuğunuzun ya da çocuklarınızın yaşına en uygun hayvanı seçin.
Kedi Dostlar
Dikkat!

Ev hayvanlarıyla yaşamak eğlencelidir; ama akıllıca seçilmeleri gerekir.
Çocuğunuza ev hayvanlarına,"saygılı" davranmayı öğretin. Hayvanlar oyuncak değildir ve istenmeden de olsa kötü davranılan her hayvan ısırabilir.
Bir kedi veya köpek edinmeden önce uzun vadeli düşünün: Yaşamı boyunca onun yükünü omuzlamaya hazır mısınız?
Eğer evinize bir hayvan alacaksanız, onun tüm sağlık kontrollerini veterinere düzenli aralıklarla giderek yaptırmayı unutmayın.

Köpekten daha az bakım istedikleri ve birçok bakımdan küçük çocuklar için daha güvenli oldukları için, pek çok evde beslenen ev hayvanı kedidir.
Kuşkusuz, huysuz bir kedi, küçük ve düşüncesiz bir ele bir iki tırmık atabilir; ama çoğunlukla ev kedileri, bebek ya da küçük çocuk rahatsız edince, öfke tepkisi göstermek yerine, koşup uzaklaşmayı yeğlerler.
Pek çok kişi, kedilerin insana pek sokulmayan,soğuk ve nedense nankör (!) hayvanlar olduklarına inanır.Oysa bu nitelendirmeler, evcil kediler için hiç de doğru değildir.Bir yavru kediye gereken özeni gösterir, gerektiği gibi besler, sık sık kucağınıza alıp, sırtını okşar, gırtlağını, kulaklarını kaşır, poposuna hafifçe vurarak severseniz, zaman içinde sevgi dolu, sık sık kendiliğinden kucağınıza atlayan yetişkin bir kediye dönüşeceğini görürsünüz. Böyle yetişmiş kediler, bebeğiniz ya da küçük çocuğunuz için çok büyük bir keyif kaynağı olacaktır.
Bir pinpon topunu yuvarlayarak arkasından sıçrayan kediyi seyretmek ya da kedinin peşinden kovalayacağı bir ipi çekmek, onu ve sizi dakikalarca eğlendirecektir. Evdeki kedinizin bebeğe sıcak bir dost gibi davranmasını sağlamak, doğumdan sonra hastaneden bebeğinizle eve geldiğinizde, insanlardan uzak kendi dünyasına çekilmesini önlemek size bağlıdır. Buna karşılık kediniz yoksa ve bebeğiniz 1-2 yaşına geldikten sonra ona bir kedi yavrusu almak istiyorsanız, çocuğunuzun bazen çok sıkıcı olabilecek ilgisini kabul edecek biçimde olgunlaşmasını sağlamak için, oldukça uzun bir süre çaba harcamanız gerekeceğini unutmamanız gerekir.

Yavruyu pek fazla ilgilenmeden kendi başına bırakmanız da bir yoldur kuşkusuz; ama böyle başına buyruk bir ev hayvanından, çocuğunuz pek fazla keyif almayacaktır. Köpeklerde olduğu gibi, sözgelimi güzel bir Ankara kedisinden, çok zeki bir Siyam kedisine ve her gün karşılaştığımız sokak kedilerine kadar, pek çok kedi ırkı vardır ve sıradan bir sokak kedisi yavrusu evde gereken ilgi gösterilerek büyütülürse, en pahalı ırktan bir kediden farksız keyif sağlar.
Sevme Dersleri

Her çocuk ev hayvanlarını sever ve anne babasını izleyerek ev hayvanlarının bakım, şefkat, hatta beslenmeleri bakımından, insanlara bağımlı olduklarını öğrenir. Evde bir hayvan beslemek kuşkusuz biraz vaktinizi alır ve size ek bir iş çıkarır; ama öncelikle çocuğunuza, daha genel olarak ailenize vereceği haz, bu zahmetinize değer. Bir çocuk ile bir kedi veya köpek arasındaki arkadaşlığın neredeyse kendiliğinden bir şekilde gelişerek, kopmaz bir bağa dönüştüğünü izlemek, son derece etkileyicidir.

Çocuğunuz büyüdükçe, evdeki hayvandan duyduğu keyfin yanı sıra, yaşamla ilgili pek çok şeyi -acıkma, susama kavramlarından cinsellik kavramına kadar- onun dünyasından öğrenecektir. Ayrıca ev hayvanları, aile yaşamının pek çok yanına sevgi ve neşe katmalarının yanı sıra, çocukları gelecekte aile dışındaki insanlarla kuracakları ilişki ve sorumluluklara da hazırlar.

Ev Hayvanı Ölürse...
  • Yaşam çevrimini anlamak, büyümenin önemli bir parçasını oluşturur. Bırakın çocuğunuz kederlensin. Ağlamasına izin verin ve ölen hayvanı hakkında onunla konuşun.
  • Olanak varsa ölen hayvanınız için küçük bir gömme töreni yapın.Hayvanınızı gömemiyorsanız, birkaç kat çöp torbasına sararak çöpe atmadan önce, çocuğunuza bunun nedenini açıkça anlatın; cesedi evde kalırsa kısa bir süre sonra çok rahatsız edici bir şeye dönüşeceğini, bozulmuş yemeklerin kokusunu anımsatarak ona anlatın.
Unutmayın, çocuğunuzun belleği güçlü değildir. Duygularını dile getirmesine, içini dökmesine olanak verilirse, acısını daha çabuk unutacaktır.

Son olarak...

Küçük çocuklar, hemen her şeyin onlardan daha büyük oldukları bir dünyada yaşarlar. Bakacak küçük bir hayvana sahip olmak, bir çocuğun kendini büyük ve sorumlu biri gibi hissetmesine ve kendisiyle konuşulacak özel bir "dost" edinmesine yardım eder.


Kedi Psikolojisi

Kedilerin Psikolojisi
ve Davranış Sözlüğü
Herşeyini borçlu olduğu efendisini Tanrı gibi gören ve herkesi seven köpeklerden farklı olarak kedi, evini sever; efendisini ise daha az sever.
Bu nedenle kedinin gerçek efendisi yoktur; kendi kendinin efendisidir. Kedinin bu özellikleri nedeniyle, insanlar kedilere karşı kayıtsız kalamazlar. Bazıları kediye tutkuyla bağlanır, onlarla dostluk kurar ve onları korur; bazıları da karşı tavır alır, kedileri hiç sevmezler.

Köpekler kedileri kovalar; ama sincapları da kovalar ve birbirlerini tanıma imkanı verilirse, kediler ve köpekler birlikte çok mutlu yaşayabilirler..

Kedinin davranışlarıyla insanlar uzun süreden beri ilgilenmektedirler. Kediler arasında, toplumsal bir aşama sırası (hiyerarşi) bulunduğu, daha üstün ve daha alt düzeyde bireyler bulunduğunun açıkça benimsendiği anlaşılmaktadır. Bu, birkaç kedi bir aradayken iyice gözlenebilir: Sözgelimi, aralarından bazılarına, yemek ya da en rahat dinlenme yeri konusunda öncelik tanırlar.
Bir kedinin onuru kutsaldır.Bu konuda herhangi bir aşağılanmaya kesinlikle dayanamaz. Bu yüzden bir kediye, onun çıkarına, yararına olmayan oyunlar, numaralar kesinlikle öğretilemez.
Alışılagelmiş labirentten kurtulma, renk disklerini ayırt etme gibi zeka testleri bir kedinin zekası konusunda pek bilgi vermez. Çünkü bu deneyler sonucunda kediler için genellikle haksız yere düşük zeka bölümü elde edilecektir. Oysa kediler, istedikleri bir şeye ulaşabilmek amacıyla, çok güç işleri öğrenebilirler.
Çok Yönlü Kişilik...
Bir tehlikeyle karşılaştığında kedi, hırlayan, tıslayan, bir öfke yumağına dönüşebilir. Kaçmayı yeğleyen köpeğin tersine kedi, olduğu yerde kalıp meydan okur, daha iri görünmek için sırtını kamburlaştırır. Doğa bilginleri, bu davranışın kedi psikolojisinde oynadığı gerçek rolün, düşmanı sindirmek olduğu sonucuna varmışlardır.Gene de kedi, yaradılışı gereği sakınımlı davranan bir hayvandır ve önceden önlemini almaksızın, boşu boşuna kendini tehlikeye atmaz. Bazı nedenlerle kediler, insanlarda çok güçlü heyecanlar yaratırlar. Bazı kimseler, kedileri zarif ve güzel bulur, bazılarıysa hain, kötü ruhlu, nankör ve korkak bir yaratık olarak tanırlar. Bu olay, kedinin çok yönlü kişiliğinin sonucudur.
Kıskanıyorlar
Birçok ev kedisi eve yeni gelen yeni bir çocuğu ya da yeni bir hayvanı kıskanır.Bu tepkisini de bir şey yememek ya da yalanıp temizlenmekle gösterir. Başka hayvanlar gibi, kedilerin de çeşitli davranış sorunları olabilir. Bazıları çok çekingendir, sürekli besinlerini veren kişi dışında, herkesten kaçarlar. Bazıları huysuzdur, dokunulmak istemezler. Okşamaya kalkışıldığında karşı koyarlar. İncelemeler, dişi Siyam kedilerinin öteki soyların dişilerine oranla çok daha sinirli olduklarını göstermiştir.
Rüya Görüyorlar
Kedilerin düş de gördüğü kanıtlanmıştır; ama bu düşlerin, insanların gördüğü düşlere benzeyip benzemediğini bilme olanağı yoktur. Kedi uyurken bazen mırıldanır, bazen de çok heyecanlı görünür. Bu tepkiler, güzel ya da kötü düşlerin bir belirtisi olabilir. Kedilerde bellek bulunduğu kesin olduğuna göre, gördüğü düşlerin, uyanık olduğu saatlerde başından geçen olayların yinelemesi olduğu varsayılabilir.
Sinirli bir dişi kedide görülebilecek bir sorun:
"Yalancı Gebelik

İncelemeler, dişi siyam kedilerinin öteki soyların dişilerine oranla çok daha sinirli olduklarını göstermiştir.

Analık içgüdüsündeki bozukluklar açısından, kedilerin görünürde hiç bir neden yokken kendi yavrularını öldürdükleri görülmüştür. Son derece tedirgin ve sinirli kedilerde yalancı gebelik belirtileri görülebilir: Aşırı iştah, gergin bir mide, sişmiş, acıyan, akan memeler... Bu belirtileri gösteren dişi, daha sonra bir çorap, bir yün yumağı ya da küçük bir oyuncak vb. yumuşak bir şeyi alıp, ona analık yapar. Hatta bazen, civciv ya da ördek palazını alıp yavru gibi bakan kediler görülebilir.


Miyavlama Şekli
Anlamı
meaoooww
Acıkmış bir kedinin sahibine "noolur yemeek veer!!" şeklinde yalvarışlarıdır
me-meek-mia-mek
Bir kuş veya böcek gördüğünde pusuya yatıp kesik kesik miyavlamasıdır. Aynı zamanda bu anda kediniz bıyıklarını titretir.
maoww-maoow
Kediniz aşık olmuş! ve aşığına acı acı sesleniyor:"Neredesin?"
gurrr-gurrr
Kediniz sizi gördüğüne çok sevindi! Ya da verdiğiniz yemeğe bayıldı!
mweew-mi ?
Uzun geçen bir günün ardından eve geldiğinizde daha kapıya anahtarınızı sokarken kedinizin 'Hele şükür geldi-hey sen misin?' şeklinde tereddütleridir.
moooow-mow
Kedinizin tuvaleti geldi, ama siz temizlik yaparken kum kabını balkona koymuştunuz!
Mırrr-raoaaw-mııırrr
Kediniz sizinle olmaktan çok mutlu! İnanın o sizi çok seviyor!
* Kedinizin çıkardığı ses sözlüğü,
(eski sitemiz) Kediler Gezegeni'nde yapılan anketlere dayanılarak hazırlanmıştır.
Kuyruk Hareketleri ve Anlamları
Vücuda 90 derece açıyla dik olarak tepeye kalkmış kuyruk
Kediniz sizi görmekten dolayı çok mutlu! Yemek kokusu almış olabilir :)

Ucu hafif hafif oynayan kuyruk
Kediniz için yorgun bir günün ardından dinlenme zamanı geldiğinde genellikle yatarak yaptığı harekettir.

Vücutla aynı hizzada bir sağa bir sola hızla sallanan kuyruk
Kesinlikle öfkenin belirtisidir. Muhtemelen o anda kedinizi kızdırmış olan sizsinizdir ve biraz daha onu kızdırırsanız, üzerinize saldıracaktır :)

İlk önce ucu hafif hafif oynayan ve sonra giderek hızlanan kuyruk
Kediniz sinirlenmeye başladı dikkat! Derhal onun sırtını ve kafasını okşamayı bırakın yoksa ya kediniz size küsecek ya da sizi tırmalayacak!

Bacakların arasına alınmış sarkık kuyruk
Biricik kediniz çok korkuyor, genelde bunu veteriner ziyaretlerinde yaparlar.

Sadece sarkık kuyruk
Nötr!

Yukarı doğru kıvrılmış (maymun kuyruğu gibi) ve tüyleri kabarmış olan kuyruk
Çok sinirli veya çok korkmuş. Efelenerek kendini daha büyük ve etkili göstermeye çalışıyor.
Gözler ve Anlamları
Hafif kısılmış göz
Kedinizin sizinle ilgilenmediğinin şu an tek istediğinin uyku olduğunun habercisidir.

Koskocaman açılmış gözler
Genellikle merak ve korkunun işaretidir. Kedinizi bu halde görürseniz ya dışarıdan gelen tıkırtının kaynağını dinlemekte ya da balkon korkuluklarına tünemiş bir güvercini izlemekte olduğundan emin olabilirsiniz.
Kulakların Duruş Anlamları
Geriye yatmış tek kulak
Ya kedinizin kulağına çok yaklaşmış halde bağıra bağıra konuşuyorsunuz ya da kediniz aynı muhabbetleri dinlemekten bıkmış çekip gidecek.

Geriye yatmış kulaklar
Kediniz yine sizinle ilgilenmiyor ve hatta biraz da sinirli...

Yere bakan hafif eğilmiş kulaklar
Kediniz bir şeyi ilgiyle izliyor. Hatta çocukluk günlerine dönüp oyunlar bile oynayabilir.

Bıyıklar
Kediniz için bıyıklar yön bulmada, algılama ve denge sağlamada en büyük görevliler. Bu yüzden asla ve asla kedinizin bu algılayıcılarını kesmeyin...
Patiler
Sertçe pati atmak
Sinirli! Alarm!

Hafifçe pati atmak
Kediniz sizinle oyun oynamayı çok seviyor.

Oturur veya yatar durumda yoğurma hareketi yapan pati
Kediniz sizi çok seviyor ve şu anda bulunduğu durumdan son derece memnun demektir.

Kedinizin Size Karşı Hissettikleri
Kediniz elinizi veya yüzünüzü yalıyorsa, bu onun size duyduğu şefkati gösterir.
Kediniz yatmış ve göbeğini açmışsa, bu kedinizin size güvendiğinin işaretidir.

Keditör'ün Notu: Hoş... Aslında kedilerin davranışlarını anlamak bu kadar kolay olsaydı, belki onlar bizim için bu kadar gizemli olmazlardı. Yine de kendi gözlemlerimize göre böyle bir sözlük oluşturmak istedik. Bir sahibiniz varsa, onun davranışlarını zaten iyi siz bilebilirsiniz :)